Den Haag krijgt zelfrijdende minibus

Als één van de eerste grote Nederlandse steden krijgt Den Haag medio 2019 een zelfrijdende minibus. Aanvullend op het openbaar vervoer kunnen bezoekers en patiënten van het HagaZiekenhuis hiermee gratis de laatste paar honderd meter afleggen van de ov-halte aan de Leyweg naar de ingang van het ziekenhuis. De zelfrijdende elektrische minibus met de naam ‘Haga Shuttle’ rijdt voorlopig vier jaar. Een samenwerkingsverband van het Haagse openbaar vervoerbedrijf HTM met Rebel en The Future Mobility Network gebruikt de opgedane ervaring voor het verder ontwikkelen en realiseren van ‘last mile’ oplossingen met zelfrijdende minibussen in Nederland.

Automatisch rijdende minibussen zijn een kans om wereldsteden versneld te verduurzamen en de leefbaarheid te verbeteren, stellen de initiatiefnemers. Deze uitstootvrije voertuigen zijn beter voor het milieu. Bovendien nemen ze minder ruimte in dan auto’s in drukke steden omdat er meer passagiers in één minibus reizen. Vaak nemen mensen nu nog de auto omdat het eerste en laatste stuk van hun reis niet goed aansluit met openbaar vervoer. Vooral voor vliegvelden, bedrijvenlocaties en ziekenhuizen zijn zelfrijdende minibussen goed te gebruiken voor het overbruggen van korte afstanden. Dat geldt ook voor het HagaZiekenhuis dat daarom nauw betrokken is bij dit initiatief. Patiënten en bezoekers die slecht ter been zijn hebben straks comfortabel vervoer tussen de ov-halte en de hoofdingang. Ze hoeven dan niet meer zo ver te lopen. De minibus is een mooie stimulans om met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis te komen dat daarmee goed bereikbaar is.

Veiligheid
Op een paar plekken in ons land rijden zelfrijdende elektrische minibussen. Echter zonder interactie met andere gebruikers van de openbare weg en niet in een drukbevolkte grote stad zoals Den Haag. De initiatiefnemers hebben de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) daarom om toestemming gevraagd voor het veilig vervoer van passagiers met de Haga Shuttle. De minibus scant voortdurend de omgeving en rijdt volledig zelfstandig met een veilige snelheid van maximaal 15 kilometer per uur. Voor de veiligheid en service rijdt een begeleider mee. Die kan zo nodig ingrijpen en helpt passagiers met in- en uitstappen. De betrokken partijen gaan de ervaringen van reizigers gebruiken voor de verdere ontwikkeling van dit soort vervoersoplossingen.

Voor dit private initiatief hebben HTM, Rebel en The Future Mobility Network samen een bedrijf opgericht met de naam ‘Haagse Shuttle’. Onlangs kocht Haagse Shuttle in Lyon de eerste minibus van de Franse fabrikant Navya. Het HagaZiekenhuis draagt bij aan de financiering en de ondersteuning van de exploitatie. De minibus is ook te gebruiken voor mensen met een rolstoel. HTM regelt de exploitatie van de zelfrijdende minibus, inclusief het technisch onderhoud en de verkeersleiding op afstand.

Fotomontage van de zelfrijdende minibus voor de hoofdingang van het HagaZiekenhuis

Profiel HTM
HTM is het openbaar vervoerbedrijf van en voor de Haagse regio sinds 1864. We brengen mensen veilig, betrouwbaar, comfortabel en efficiënt naar hun bestemming. We focussen op de reiziger, maar houden goed rekening met onze collega's, onze omgeving en de samenleving waarvoor wij werken.
Jaarlijks vervoert HTM 82 miljoen tramreizigers en 16 miljoen busreizigers.
Meer info: www.overhtm.nl

Profiel Rebel
Rebels werken aan de vraagstukken van de toekomst in de wereld van duurzaamheid, transport, stedelijke ontwikkeling, gezondheidszorg en de sociale sector. Zij adviseren overheden, internationale organisaties en bedrijven op het snijvlak van publiek en privaat en investeren in maatschappelijke projecten en bedrijven wereldwijd. Als advies- en investeringshuis maken we impact, niet alleen als adviseur maar ook als investeerder. Want wie gelooft in zijn eigen adviezen, investeert mee.
Meer info: www.rebelgroup.com

Profiel HagaZiekenhuis
Het HagaZiekenhuis is een van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland. In het HagaZiekenhuis werken ruim 3500 medewerkers en circa 320 medisch specialisten. HagaZiekenhuis (Den Haag), Reinier de Graaf (Delft en Voorburg) en LangeLand Ziekenhuis (Zoetermeer) zijn bestuurlijk gefuseerd in de Reinier Haga Groep. Samen bieden wij Topzorg Dichtbij. Met elkaar garanderen wij onze patiënten 24/7 uitstekende basiszorg en acute hoogcomplexe zorg.
Meer info: www.hagaziekenhuis.nl 

Profiel The Future Mobility Network 
The Future Mobility Network is specialist in de mobiliteit van de toekomst. Een onafhankelijk netwerk dat samen met wetenschappers, overheid en het bedrijfsleven stevig de schouders zet onder het mobiliteitsvraagstuk. Het netwerk brengt, als samenwerkingsverband met deskundige adviseurs uit diverse branches, vele vormen van toekomstige mobiliteit vandaag al in de praktijk. The Future Mobility Network werkt aan slimmer vervoer, ter land ter zee en in de lucht. Het innovatieve, vooruitstrevende team is betrokken bij diverse zelfrijdende shuttles en deelt actief haar kennis en ervaringen.
Meer info: www.thefuturemobility.network

Profiel NAVYA
NAVYA is een toonaangevend Frans bedrijf in de markt van autonome voertuigen en in oplossingen voor slimme mobiliteit. Met meer dan 250 werknemers in Frankrijk (Parijs en Lyon) en in de Verenigde Staten (Michigan), ontwikkelt, produceert en commercialiseert NAVYA autonome, onbemande en elektrische voertuigen die robottechniek, digitale en aandrijftechnologieën op het hoogste niveau combineren. Sinds 2015 brengt NAVYA autonome voertuigen op de markt en deze rijden inmiddels op meerdere locaties in gemengd verkeer. NAVYA heeft twee autonome voertuigen: de AUTONOM® SHUTTLE, geïntroduceerd in september 2015, waarvan er meer dan 100 zijn verkocht in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Japan en Australië, en de AUTONOM® CAB, onthuld in november 2017 en waarvan de eerste testen op de weg binnenkort zullen starten. NAVYA is in 2014 opgericht door Christophe Sapet en Robolution Capital (beheerd door 360 Capital Partners). Andere aandeelhouders zijn het Gravitation-fonds en het Paris Region Venture Fund (Région Île-de-France), beheerd door Cap Decisif Management en Valeo en Keolis-groepen.
Meer info: www.navya.tech/en