Persbericht | Den Haag, 21 april 2015
volgnummer 15

Update cao-proces HTM

HTM poogt impasse te doorbreken met verbeterd cao-bod

De directie van HTM heeft vandaag op het ultimatum van de vakbonden gereageerd met een verbeterd tegenbod. Dit is echter opnieuw afgewezen. Jaap Bierman, algemeen directeur: “We zijn de bonden zeer ver tegemoet gekomen, en hebben ons bod verhoogd van 1,81% naar 2,30%. Deze grote verbetering is de bonden echter nog steeds niet genoeg – men houdt vast aan de eis van 2,39% - een verschil van slechts 0,09%!” 

Taart

Deze middag ontving Jaap Bierman een taart uit handen van CNV-kaderlid Lambert van de Velde. “Een ludieke actie, die ik zeker kan waarderen.” Jaap Bierman plaatste een kers op de taart. “Deze kers is een compliment voor alle HTM’ers die erin zijn geslaagd de reizigerstevredenheid het afgelopen jaar te laten stijgen – na jaren van daling.” Als eerste openbaar vervoerbedrijf in Nederland wil HTM haar medewerkers laten delen bij succes in het gezamenlijk verhogen van de reizigerstevredenheid. De bonden vinden dat HTM teveel dividend uitkeert aan zijn aandeelhouders. Het bedrijf benadrukt echter dat de gemeente Den Haag en NS dat geld weer investeren in het bedrijf en het openbaar vervoer in de regio.

Geen reizigers duperen

Vakbonden FNV en CNV hebben vanmiddag laten weten niet in te stemmen met het verbeterde eindbod van de HTM-directie, en overgaan tot acties. Bierman: “Acties duperen onze reizigers, en dat accepteer ik niet. Daarom zijn wij zeer ver gegaan in onze poging deze impasse te doorbreken. De bonden houden echter stug vast aan hun eisen. Dat vind ik onverantwoordelijk. Ik roep de vakbonden dan ook op om eveneens de toenadering te zoeken – in het belang van goede en betrouwbare dienstverlening aan onze reizigers.”

De feiten op een rij

HTM omarmt op veel fronten het landelijke beleid van FNV en CNV. Zo werkt het bedrijf mee aan de WAJONG aanpak, de reparatie van de WW en hanteert HTM gelijke beloning en werktijden voor uitzendkrachten. Daarnaast betekent het eindaanbod van HTM van vandaag een verbetering van 2,3% voor de HTM- werknemers, inclusief een toeslag van 0,2% vanwege de recente stijging in de reizigerstevredenheid. Deze jaarlijkse toeslag zal stijgen wanneer het de komende jaren lukt om gezamenlijk de reizigerstevredenheid verder te verhogen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: 
Bel voor meer informatie met HTM Woordvoering: 070 - 374 9494.

Overzicht van aanbod HTM, ultimatum vakbonden, eindaanbod 21 april 2015