Persbericht | Den Haag, 19 juni 2015
volgnummer 22

Nieuwe stadstram

HTM gaat nieuwe stadstram overdag testen

Vanaf zondag 21 juni is de nieuwe stadstram voor het eerst ook overdag rijdend te zien in Den Haag en in Leidschendam-Voorburg. De nieuwe tram is van het type Avenio en gefabriceerd door Siemens in Wenen. Na een uitgebreid testprogramma in de nachtelijke uren, gaat HTM nu met de nieuwe tram overdag rijden in een zogeheten proefbedrijf. Daarmee kunnen we de prestatie van de nieuwe tram beoordelen, en waar mogelijk nog zaken aanpassen aan bijvoorbeeld systemen of halten. De nieuwe tram gaat proefrijden op het traject van tram 2. Maar ook deels op de trajecten van tram 3, 4 en 6. Tegelijkertijd start de opleiding van de trambestuurders van HTM om te leren rijden op de nieuwe tram. Als alles goed gaat worden later dit jaar RandstadRail-trams en nieuwe stadstrams afwisselend ingezet in de dienstregeling van tram 2. Pas dan kunnen reizigers instappen. 

HTM heeft – dankzij opdrachtgever Metropoolregio Rotterdam Den Haag - in totaal 60 van deze nieuwe trams aangeschaft. HTM heeft met Siemens een zeer gerenommeerde partner gekozen en is vol vertrouwen over de nieuwe tram. We hebben gekozen voor dit type omdat deze niet alleen modern en ruimer is, maar ook duurzamer. Om de nieuwe tram te kunnen laten rijden, zijn er aanpassingen nodig aan rails en halten. HTM werkt daarvoor nauw samen met de gemeenten waar de nieuwe tram gaat rijden en de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag. De nieuwe stadstram gaat rijden op tram 1, 2, 9, 11, 15 en 17 en wordt gefaseerd ingevoerd, te beginnen op het traject van tram 2. De exacte volgorde van de introductie daarna moet nog worden bepaald.

De nieuwe stadstram speelt in op de behoeften van de reiziger anno 2015 en maakt onderdeel uit van het Randstedelijk netwerk openbaar vervoer (R-net). De nieuwe stadstram is breder en heeft een lage instap en daarmee beter toegankelijk voor mindervaliden en mensen met kinderwagens dan de huidige rode trams. Vanaf 2016 biedt HTM in de nieuwe stadstram dynamische reisinformatie aan, inclusief gegevens over bijvoorbeeld aansluitende treinen. Bij HTM staan veiligheid en betrouwbaarheid voorop. Daarom is gekozen voor een afgesloten cabine voor de bestuurder, die zich zo volledig kan richten op het veilig en op tijd rijden.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie: 
Bel voor meer informatie met HTM Woordvoering: 070 - 374 9494.