Persbericht | Den Haag, 7 april 2014
volgnummer 06

150 jaar tram in Den Haag

Vrijdag 4 april is met het overhandigen van het eerste exemplaar van het boek ‘Lijnenspel’ de aftrap gegeven voor de jubilerende tram in Den Haag. Tegelijkertijd ging de gelijknamige documentaire in première. 

150 jaar geleden verscheen de eerste tram in Den Haag. Een paardentram verbond het centrum met het strand in Scheveningen. Er kwamen steeds meer routes, de stoomtram deed zijn intrede en vanaf 1887 was het HTM die het openbaar vervoer in en om Den Haag regelde. De eerste tram van de ene stad naar de andere was die van Den Haag naar Delft in 1866; deze tramlijn bestaat nog steeds. Vandaag de dag reizen maar liefst 8 miljoen mensen per jaar met tram 1 van Den Haag naar Delft. Anno 2014 is de tram in Den Haag nog altijd onlosmakelijk verbonden met het stadsbeeld. In de loop van dit jaar doet ook de nieuwe stadstram zijn intrede bij HTM. Met de komst van de meest moderne stadstrams zet HTM een nieuwe stap.

Lijnenspel

Het rijk geïllustreerde jubileumboek is geschreven door de Haagse ‘tramconnaisseur’ Maurits van den Toorn. Een prachtig koffietafelboek over de geschiedenis van de Haagse tram. ‘Lijnenspel’ is zowel een reis door de tijd als een reis door de stad. De geschiedenis van de tram in Den Haag wordt belicht tegen de achtergrond van sociaal-economische, demografische en stedenbouwkundige ontwikkelingen van de afgelopen anderhalve eeuw. Het boek is te bestellen bij Krikke Special Books via info@krikkebooks.nl. Vanaf eind april is het te koop voor € 19,95 bij boekhandel Van Stockum en boekhandel Paagman. In het verlengde van het jubileumboek heeft Patrick Deelen van Worx media een prachtige documentaire vervaardigd. Daarbij wordt niet alleen teruggeblikt op 150 jaar tram, maar ook gekeken naar de toekomst van het OV in Den Haag.

Jubileumactiviteiten

Optocht van historische trams vanaf de Eisenhowerlaan via Scheveningen naar het Kerkplein.